Daugų gimnazistai Strasbūre

  • Paskelbė : Jurga Diksienė
  • Paskelbta: 2018-05-31
  • Kategorija: Aktualijos

Strasbūre į Europos parlamentą gegužės 24 d. atvyko apie 500 moksleivių iš 22 Europos Sąjungos šalių. Jie vienai dienai tapo europarlamentarais ir sprendė svarbiausias Europoje problemas, diskutavo komitetuose, priiminėjo rezoliucijas. Tarp jų buvo 24 mokiniai  iš Alytaus r. Daugų Vlado Mirono gimnazijos, kurie Lietuvoje laimėjo galimybę dalyvauti Euroscola renginyje.

                      Euroscola tikslas – supažindinti 16-18 metų jaunimą su ES valdymo institucijomis, jų darbu. Jie kaip ir tikrieji europarlamentarai posėdžiavo komitetuose, rinkosi į didžiąją parlamento salę, kur balsavo priimdami rezoliucijas. Renginio metu mokiniai galėjo tiesiogiai užduoti klausimus EP nariui iš Ispanijos Enrique CALVET CHAMBON.

Renginio pradžioje ES šalių mokyklų mokiniai trumpai pristatinėjo savo šalį ir mokyklą. Lietuvą ir Daugų Vlado Mirono gimnaziją pristačiusi Greta Jarmalavičiūtė  kalbėdama apie savo gimtinę pademonstravo puikią iškalbą ir charizmą.

EP mokiniai susipažino su jo darbu, domėjosi ES vykstančiais procesais ir susidarė išsamesnį Europos, kaip visumos, vaizdą, turėjo unikalią galimybę artimiau susipažinti su parlamento veikla, vieną dieną pabūti tikrais europarlamentarais bei užmegzti tarptautinius santykius su kitomis šalimis, pažinti jų kultūrą. Tai buvo neįkainojama patirtis, nes sužinojo kaip vyksta darbas parlamente, susipažino su įvairiais  žmonėmis ir patyrė  daugybę įspūdžių.

Mokinius lydėjusios mokytojos Virginija Svinkūnienė ir Odeta Šerelienė dalyvavo apvaliojo stalo diskusijoje apie Euroskola konkursų organizavimą, klausė paskaitos apie pabėgėlius Europoje, ES politiką pabėgėlių klausimu, bei išklausė mokinių parengtas rezoliucijas apie saugumą ir žmogaus teises, aplinką ir atsinaujinančią energiją, migraciją ir integraciją, jaunimo užimtumą ir kitais klausimais.

Renginio dalyviai buvo apdovanoti sertifikatais bei atminimo dovanomis. Keliaujant į Europos Parlamentą ir atgal buvo aplankyti vieni gražiausių Europos miestų - Berlynas, Strasbūras, Niurnbergas -  susipažinta su jų kultūra ir istorija.

Svarbiausia, kad mokiniai įsitikino narystės Europos sąjungoje privalumais: galimybe keliauti laisvai ir greitai, galimybe dalyvauti tarptautiniuose konkursuose ir projektuose.

 

V. Svinkūnienė

Istorijos mokytoja

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos