Kūno kultūros pamokos

Kūno kultūros pamokos Daugų Vlado Mirono gimnazijoje

Pakankamas fizinis aktyvumas reikalingas ir naudingas visų amžiaus grupių asmenims, ypač vaikams bei paaugliams. Pasaulio sveikatos organizacija rekomenduoja, jog vaikai ir paaugliai kasdien bent 60 minučių turi užsiimti vidutinio arba didelio intensyvumo fizine veikla tam, kad pagerėtų jų širdies ir kvėpavimo, raumenų ir kaulų sistemų būklė, sumažėtų streso bei įtampos simptomai.
Nuo šių metų sausio mėnesio Daugų Vlado Mirono gimnazijoje vykdoma sporto salės renovacija. Nauja salės aplinka ir inventorius, leis ne tik siekti aukštesnių sportinių rezultatų, bet ir turėti kokybiškesnius kūno kultūros užsiėmimus.
Kol vyks renovacija, dalis kūno kultūros pamokų vyks Daugų technologijos ir verslo mokyklos sporto salėje. Taip pat moksleiviams rekomenduojami kūno kultūros užsiėmimai lauke. Bene didžiausia šių užsiėmimų nauda yra širdies, kvėpavimo ir imuninei sistemoms. Kadangi grynas oras yra prisotintas deguonies, kuris yra labai reikalingas ne tik smegenims, bet ir kiekvienai kūno ląstelei. Moksliniais tyrimais įrodyta, jog grynas oras padeda mokymosi procesui, ramina, valo organizmą. Taip pat tai puiki užkrečiamųjų ligų profilaktikos priemonė moksleivių sergamumo mažinimui. Viena iš galimų fizinio aktyvumo formų lauke – lauko treniruokliai. Lauko treniruoklių pagalba galima ne tik bendrauti, puikiai praleisti laiką gryname ore, bet ir lavinti raumenų jėgą, ištvermę, bei koordinaciją ir pusiausvyrą.
Siekiant, kad fizinio aktyvumo užsiėmimas lauke būtų naudingas, reikia tinkamos aprangos ir avalynės.
•    Avalynė turėtų būti neslidžiu padu, aukštesniu auliuku, pritaikyta žiemos sezonui.
•    Vaikams ir paaugliams rekomenduojama rengtis keliais plonais drabužių sluoksniais, dėvėti kepurę, pirštines, šaliką.
•    Būtina turėti papildomus apatinius marškinėlius, kojines, kuriuos moksleiviai galėtų persirengti po užsiėmimų.
Alytaus rajono visuomenės sveikatos biuras pateikė įžvalgas apie Daugų Vlado Mirono gimnazijos mokinių sveikatos būklės analizę. Ne visi pastarųjų metų rezultatai džiugina. Daugų Vlado Mirono gimnazijoje besimokantys moksleiviai išlieka, kaip turintys daugiausiai sutrikimų tarp visų Alytaus rajono ugdymo įstaigų. Nors paskutinių metų sveikatos duomenų analizė rodo, kad situacija po truputėlį stabilizuojasi, tačiau iš esmės į gerąją pusę dar nesikeičia.
Kaip ir visoje Lietuvoje, taip ir Daugų Vlado Mirono gimnazijoje besimokantiems vaikams dažniausiai nustatomi skeleto – raumenų sistemos, regos, kvėpavimo sistemos ligų sutrikimai.
2016 – 2017 mokslo metais sveiki moksleiviai, t. y. moksleiviai, kuriems nenustatytas joks lėtinis sveikatos sutrikimas, tesudarė 39,92 proc. visų moksleivių. Rodiklis 2017 – 2018 mokslo metais dar šiek tiek prastėjo ir buvo 36,05 proc. Ir nors šie 2018-2019 mokslo metai - pirmieji metai, kada stebimas sveikų vaikų skaičiaus (40,47 proc.) didėjimas, lyginant su praėjusiais metais, tačiau situacija vis tiek išlieka kelianti nerimą ir kviečianti susiburti visą mokyklos bendruomenę situacijos gerinimui.
Taigi, per paskutinius trejus mokslo metus stebimas tendencingas skeleto – raumenų sistemos ligų didėjimas. Per trejus mokslo metus mokinių, kuriems nustatyti skeleto – raumenų sistemos sutrikimai padidėjo 4,03 proc., todėl neabejotinai pagrindinės prevencinės priemonės turėtų būti nukreiptos šių sutrikimų mažinimui. Adekvatus, pakankamas fizinis aktyvumas, ergonomiškos darbo ir poilsio vietos (stalas, kėdė, lova ir pan.) tiek mokykloje, tiek ir namuose, sveika ir pakankama mityba - pagrindinės prevencinės sąlygos, kurių turėtų būti laikomasi tiek ugdymo įstaigoje, tiek ir namų aplinkoje.

Būkime sveiki ir sportiški!

Daugų Vlado Mirono gimnazijos ir Alytaus rajono visuomenės sveikatos biuro informacija

 

Nepamirškite padėkoti autoriui