Pasaulinės dienos be tabako minėjimas

  • Paskelbė : Jurga Diksienė
  • Paskelbta: 2018-06-06
  • Kategorija: Renginiai

Pasaulinė tabako „epidemija“ kasmet pražudo daugiau kaip 7 milijonus žmonių, iš kurių beveik 900 tūkst. yra nerūkantieji, mirę dėl pasyvaus rūkymo. Tabako dūmuose randama per 4000 cheminių junginių, iš kurių net keli šimtai laikomi kenksmingais sveikatai, o apie 40 iš jų yra patvirtinti kancerogenais, kurie sukelia vėžį ar skatina jo vystymąsi.

Nors atrodo ši informacija ir gerai žinoma visiems: tiek vaikams, tiek suaugusiems, tačiau vis dar pasitaiko mitų, neteisingos informacijos, apie rūkymą, kurią sunku atskirti nuo tiesos. Sugriauti dar ne iki galo išsiaiškintus mitus apie tabaką ir jo gaminius gegužės 31 d. Daugų Vlado Mirono gimnazijoje 8 klasės mokiniai. Viktorinos „Pasaulinė diena be tabako“ metu mokiniai teisingai atsakydami galėjo „uždirbti“ ne taškus, o prizus visai komandai. Pralaimėjusių nebuvo, o azartas ir gera nuotaika sklido visos pamokos metu.

Baigiantis pamokai, visuomenės sveikatos specialistas priminė, kad rūkymas yra labai klastingas ir lėtas žudikas.  Pradžioje nejaučiama jokių negalavimų ir daugelis galvoja, kad tabako dūmų nuodai nesukels sveikatos sutrikimų ar ligų ir ateityje. Tačiau pasėkmės būna skausmingos: ilgalaikis rūkymas sąlygoja ryklės, gerklų, stemplės, plaučių, o taip pat ir skrandžio, kasos, kepenų ir šlapimo pūslės vėžio atsiradimą. Mokiniai buvo kviečiami pagalvoti, ką būtų galima patarti kitiems, kad jie nerūkytų ir savo mintis užrašyti. Paskui jų patarimai patalpinti gimnazijos stende.

 

Visuomenės sveikatos specialistė Karolina Matukynienė

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos