„Mirono keliu“ DEVINTĄJĮ kartą!

  • Paskelbė : Jurga Diksienė
  • Paskelbta: 2018-05-17
  • Kategorija: Renginiai

                     „Mirono kelias“ – tai renginys, tapęs gražia ir sektina tradicija

Jau devintąjį pavasarį, šiemet gegužės 17 dieną, į Daugų Vlado Mirono gimnaziją rinkosi estafetinio bėgimo bei istorijos žinovų komandos, pasiruošusios įveikti daugiau nei dešimties kilometrų distanciją, nugalėti istorijos konkurse ir namo išsivežti taurę, simboliniu pavadinimu „Mirono kelias“.

Kaip ir kasmet, taip ir šiemet renginys prasidėjo Mirono koplyčioje, esančioje Bukaučiškių kaime. Joje šv. Mišias aukojo vienas pagrindinių šio renginio iniciatorių Daugų Dievo Apvaizdos bažnyčios klebonas kunigas Vidas Jelinskas. Sakydamas pamokslą, priminė mums, kokie svarbūs ir  išskirtiniai šie metai. „Kiekvienas karas baigiasi taika. Tai kam jį pradėti“,- kunigas  citavo kažkieno pasakytus išmintingus žodžius ir siūlė mums pamąstyti apie tai, kaip svarbu susikalbėti, surasti kompromisų netgi, atrodytų, sunkiausiose situacijose. Be to, nepamiršti, kas esi, koks esi, ir kiekviena diena tai paliudyti. „Šiandien Mironas ir yra ta jungianti dvasia, nes savo gyvenimu paliudijo mums tai, kas svarbiausia, meilę Dievui, Tėvynei ir artimui“,- sakė jis.

Į renginį atvyko ir garbių svečių – tai Alytaus rajono savivaldybės meras Algirdas Vrubliauskas, 1990 metų Lietuvos Nepriklausomybės Akto  signataras, teisininkas Vidmantas Žiemelis, Daugų seniūnė Irma Kašėtienė, taip pat Daugų Vlado Mirono gimnazijos bendruomenės nariai, Bukaučiškių kaimo žmonės.

Esame čia, nes esame laisvi. Ir visi kartu kuriame kito šimtmečio istoriją

Gimnazijos direktorius Almantas Jakimavičius tardamas sveikinimo žodį pasidžiaugė, kad esame laisvi žmonės. Todėl, anot jo, privalome žinoti savo istoriją, didžiavyrius ir saugoti atmintį. „Esame čia, nes norime pasimatyti, pabendrauti, pasivaržyti. Esame čia, nes turime už ką čia būti. Linkiu, kad starto jaudulys virstų finišo euforija“,- renginio dalyviams linkėjo direktorius. Alytaus rajono savivaldybės meras Algirdas Vrubliauskas dėkojo organizatoriams. Jis sakė: „Esate pavasario žmonės. Per sportą, per istoriją einate į kitą šimtmetį.“ Meras palinkėjo gražios bendrystės, jaunatviško juoko ir visus  paskatino ruoštis jubiliejiniam – 10-ajam - bėgimui. Pranešimą apie nepriklausomybės reikšmę susirinkusiems paskaitė Kovo 11-osios akto signataras, buvęs LR vidaus reikalų ministras, advokatas Vidmantas Žiemelis.

Prie starto linijos devynios komandos

Šiemet prie starto linijos išsirikiavo 9 komandos – tai Alytaus Šv. Benedikto, Alytaus Adolfo Ramanausko – Vanago, Vilniaus Senvagės, Butrimonių, Merkinės Vinco Krėvės, Miroslavo, Simno gimnazijų komandos, taip pat Alytaus profesinio rengimo centro ir, žinoma, mūsų, Daugų Vlado Mirono gimnazijos komandos.

Kol sportininkų komandos artėjo link finišo, gimnazijos aktų salėjo vyko istorinių žinių konkursas. Jame geriausiai pasirodė Daugų Vlado Mirono gimnazijos komanda (Neringa Griškaitė, Inga Jakimavičiūtė, Austėja Ivanauskaitė, mokytoja Virginija Svinkūnienė). Antrąją vietą užėmė Butrimonių gimnazijos komanda (Abramavičiūtė Aistė, Vaičiūnaitė Laura, Sudvajus Lukas, mokytoja Dalia Adžgauskienė ), Trečiąją vietą – Alytaus Ramanausko – Vanago gimnazijos komanda ( Kašėtaitė Miglė, Kvedaravičius Karolis, Juonytė Rugilė, mokytoja Ramutė Volkuvienė).

Susumavus estafetinio bėgimo ir istorinių žinių rezultatus galutinėje įskaitoje ant aukščiausios pakylos užlipo šios komandos: 

I vieta – Alytaus Adolfo Ramanausko-Vanago gimnazijos komanda (mokytojai – Jonas Baltrušaitis, Irma Čeplinskienė). Iš viso 34 taškai.

II vieta – Daugų Vlado Mirono gimnazijos komanda (mokytojai – Algis Cincilevičius, Marina Juonienė). Iš viso 33 taškai.

III vieta – Alytaus Šv. Benedikto gimnazijos komanda (mokytojas –Vidas Rekešius). Iš viso 23 taškai.

Reikėtų paminėti, kad šiemet Alytaus Ramanausko-Vanago gimnazijos komanda  pagerino ir ankstesnį savo bėgimo laiko rekordą (34:24,6) (palyginimui 35:02,0). Antrieji atbėgo daugiškiai, tretieji-Alytaus profesinio rengimo centro komanda, jie atsiliko tik dviem dešimtosiomis sekundės. Daugų Vlado Mirono komandos laikas-36:43,2. Profesinio rengimo centro-36:24,4. Kadangi rezultatai sumuojami su istorinių žinių konkurso komandos rezultatais, jiems ant apdovanojimų pakylos užlipti nepavyko.

Nugalėtojams įteikti jau tradicija tapę apdovanojimai.  I-oji vieta – taurė „Mirono kelias“, medaliai ir kelionė į Druskininkų vandens parką (170 eurų), II-oji vieta – taurė, medaliai ir kelionė į „Tarzaniją“ (140 eurų), III-oji vieta – taurė, medaliai ir teisė pramogą pasirinkti patiems (100 eurų).  Visos renginyje dalyvavusios komandos apdovanotos padėkos raštais ir simbolinėmis dovanėlėmis.

„Pavasariniai Daugų Vlado Mirono gimnazijos atlaidai“,- sakė vietinės Bukaučiškių kaimo gyventojos. Smagu, kad taip mano jos, dar smagiau, kad apie tuos atlaidus sužino vis daugiau ir daugiau žmonių. Smagiausia, kad prie starto linijos rikiuojasi vis jaunesni ir jaunesni dalyviai. Už tradicija tapusį renginį reikia dėkoti jo iniciatoriams ir globėjams - Daugų parapijos klebonui Vidui Jelinskui ir Vlado Mirono gimnazijos direktoriui Almantui Jakimavičiui. Taip pat visiems, kurie prie jo  daugiau prisilietė – direktoriaus pavaduotojai Giedrei Volungevičienei, renginio vedėjoms Alvitai Kelmelytei ir Gretai Jarmalavičiūtei,  jauniesiems  šauliams, šokėjoms, teisėjoms, didžėjui Povilui Senkoniui, aštuntokui Lukui Gabriui, aistringiems sirgaliams pradinukams ir jų mokytojoms, sekretorei Rimai Baliukonienei, ūkvedei Astai Turskienei ir aptarnaujančiam personalui.

                              Gitana Ivanauskienė, Daugų Vlado Mirono gimnazijos mokytoja

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos