Išradimai kuriami ir mokyklos suole

  • Paskelbė :
  • Paskelbta: 2017-04-13
  • Kategorija: Renginiai

Išradimai kuriami ir mokyklos suole

Lietuvoje auga nauja išradėjų karta. Šešios gimnazistės iš Alytaus rajono Daugų Vlado Mirono gimnazijos sukūrė šilumą sugeriančius nerūdijančio plieno kamuoliukus, padedančius greitai atvėsinti karštus gėrimus. 10 klasės moksleivių įkurta mokomoji mokinių bendrovė (MMB) „C&TE", nurungusi kitus pretendentus, Kauno technologijos universiteto (KTU) organizuotuose Lietuvos mokyklų apdovanojimuose 2017 pelnė Metų išradėjo titulą.

Merginos, besimokančios antroje gimnazijos klasėje pasakoja, kad viskas prasidėjo nuo Ekonomikos pamokos: „Mūsų mokytojas Modestas Raudonis visada skatino sugalvoti kažką naujo, generuoti idėjas ir tuo pačiu bandyti jas įgyvendinti. Ėmėme diskutuoti apie šiandien dar neišspręstas problemas, su kuriomis žmonėms vis dar tenka susidurti."

Pasak gimnazistės Gretos Jarmalavičiūtės, natūraliai kilo mintis apie greitą gyvenimo tempą, žmonių užimtumą ir nuolatinį skubėjimą. Jaunosios išradėjos tuomet prisiminėme fizikos pamoką, kurioje išmoko, jog visi metalai yra geri šilumos laidininkai.

„Užsikabinome už tos minties ir patvarių bei ilgaamžių metalų panaudojimo idėjai įgyvendinti. Savo išradimui pasirinkome nerūdijantį plieną", - sakė Greta Jarmalavičiūtė.

Sieks didinti pardavimus

Alytaus rajono Daugų Vlado Mirono gimnazijos moksleivių išradimas - kamuoliukai, sugeriantys šilumą ir panaudojami, siekiant atvėsinti karštus gėrimus. Vystant produktą, moksleivės siekė, kad kamuoliukus būtų patogu naudoti, jie nebūtų sunkūs ir nebraižytų puodelio.

„Šiuo metu gaminame nebe prototipus, o tikrus gaminius. Juos jau yra įsigiję keletas pirkėjų. Ateityje sieksime daugiau viešumos, informacijos sklaidos ir pardavimų didinimo. Savo idėją dar labiau plėtosime, jos neapleisime", - ryžtingo nusiteikimo neslepia „C&TE" komanda.

Paprašytos paaiškinti savo įkurtos mokomosios mokinių bendrovės pavadinimą, merginos sakė: „Dirbame su šiluma, kurios pagrindinis matavimo vienetas yra Celsijus (°C), o „TE" - temperatūros sutrumpinimas."

Pristatydamos savo produktą, gimnazistės dalyvauja tiek Lietuvoje, tiek užsienyje vykstančiose mugėse ir parodose, kur sulaukia daug dėmesio. Verslo atstovai taip pat domisi moksleivių idėja, teiraujasi apie produktą, teikia pasiūlymus.

Įsigyti šiuos kamuoliukus gali visi norintys, apsilankę „C&TE" socialinio tinkle „Facebook" paskyroje arba susisiekę su merginomis el. paštu.

Maža mokykla - didelė svajonė

Pasak Lietuvos mokyklų apdovanojimuose Metų išradėjo nominacijos nugalėtojų: „Gimus produkto idėjai, supratome, kad jis gali būti paklausus ir atrasti savo rinką. Tuomet galvojome, kodėl gi nepabandžius, galbūt pavyks - išdrįsome, pabandėme ir pavyko."

KTU „Santakos" slėnyje vykusiuose Lietuvos mokyklų apdovanojimuose gautą laimėjimą moksleivės labai vertina ir juo didžiuojasi. „Jausmas - nepakartojamas. Įdėjome daug pastangų, netgi praleidome keletą pamokų, visais mums žinomais informaciniais kanalais skelbėme apie savo idėją, todėl labai džiugu, kad buvome išgirstos ir įvertintos", - sakė jaunosios išradėjos.

Kalbėjusios moksleivės Gretos Jarmalavičiūtės teigimu, Metų išradėjo apdovanojimas reiškia labai daug: „Esame iš mažos mokyklos ir pradžių tai atrodė nepasiekiama."

„C&TE" komanda - universali ir įvairi: vienoms merginoms patinka matematika, kitoms kalbos, dar kitoms - technologijos mokslai. Merginos mokosi dešimtoje klasėje, todėl jau svarsto apie būsimas studijas: keletas gimnazisčių linksta link medicininio išsilavinimo, viena komandos narė nori studijuoti aviacijos inžineriją KTU.

Visame gaminio kūrimo ir vystymo procese mokytojas ir gimnazisčių mentorius M. Raudonis buvo jų ramstis ir palaikytojas. „Kai mumis niekas netikėjo, jis buvo tas žmogus, kuris palaikė, skatino ir drąsino", - gerų žodžių pedagogui negailėjo moksleivių bendrovę įkūrusios merginos.

Išradėjams amžiaus limito nėra

Alytaus rajono Daugų Vlado Mirono gimnazijos moksleivius ekonomikos mokantis Modestas Raudonis sako, kad išradimas buvo sukurtas mokyklos suole. Idėja gimė rugsėjo mėnesį, o pats intensyviausias darbas vyko gruodį.

Pedagogo nuomone, amžiaus limito tapti išradėju - nėra. Dar mokykloje pradėjus išradinėti, kurti, generuoti idėjas, anksčiau patiriamas atradimo džiaugsmas, kitos teigiamos emocijos.

Pasak M. Raudonio, šilumą sugeriančių rutuliukų idėja - inovatyvi, įdomi ir neturinti analogų. Juos pritaikyti pramonėje gana lengva. „Įsivaizduokite. Rytas. Skubate į mokyklą, darbą ar susitikimą. Pasidarius karštą arbatą ir įmetus į ją rutuliuką, šis sugers karštį ir į puodelį nebereikės pilti šalto vandens, bandant atvėsinti gėrimą, tokiu būdu net naikinant arbatos turimų savybių poveikį", - aiškino mokytojas.

Pašnekovas džiaugėsi, kad moksleivių komandinis darbas davė puikių rezultatų ir atnešė pergalę Lietuvos mokyklų apdovanojimuose, kurie padeda jauniesiems talentams atsiskleisti: „Didžiuojuosi šiomis gabiomis, visapusiškomis ir perspektyviomis moksleivėmis", - kalbėjo pedagogas.

M. Raudonis tikisi, kad MMB „C&TE" ateityje išsiplės, produkto panaudojimo būdų rasis vis daugiau, nes kamuoliukų pritaikymo galimybės yra milžiniškos. „Žvelgiant dar toliau į ateitį, 5-10 metų į priekį, tikiuosi, kad šį gaminį bus galima įsigyti visuose prekybos centruose", - sakė M. Raudonis.

KTU informacija

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos