Atšvaitas. Nebūk juoda dėmė kelyje

  • Paskelbė :
  • Paskelbta: 2015-11-20
  • Kategorija: Renginiai

Nebūk juoda dėmė kelyje

Lapkritis tai metas, kada žymiai anksčiau pradeda temti, didžiąją paros dalį tvyro prieblanda. Dėl suprastėjusio matomumo stipriai išauga nelaimingų atsitikimų gatvėje ir kelyje grėsmė. Tamsiame kelyje pažeidžiamiausi eismo dalyviai - pėstieji. Tik pažeidžiamais jie tampa ne todėl, kad vaikšto pėsčiomis, o todėl, kad yra nematomi vairuotojams. Tokie eismo dalyviai apibūdinami įvairiais epitetais: vaiduokliais, šernais, briedžiais ir pan. O taip vadinami tik todėl, kad jie yra nematomi. Pėstieji eismo dalyviai tampa matomi, jeigu jie turi šviečiantį žibintą, vilki ryškiaspalvę liemenę su šviesą atspindinčiais elementais arba yra prie drabužių prisisegę kitiems eismo dalyviams matomoje vietoje atšvaitą. Iš visų išvardytų šviesą atspindinčių priemonių pats populiariausias ir, ko gero, patogiausias yra atšvaitas.

Apie tai lapkričio 18 d. su 1-5 klasių mokiniais kalbėjo ir saugaus eismo pamokėles pravedė Alytaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato viešosios tvarkos skyriaus prevencijos poskyrio specialistė Laura Svolkinaitė ir personalo skyriaus vyresnysis specialistas Edmantas Svirinavičius. Pamokėlių metu mokiniai ne tik žiūrėjo filmuką ir išklausė teoriją apie atšvaitų nešiojimo taisykles, bet ir atliko praktines užduotis. Mokėsi tinkamai užsidėti atšvaitą, stebėjo, kaip tai daro jų klasės draugai, įvardijo dažniausiai daromas klaidas, atsakinėjo į policijos pareigūnės užduotus klausimus. Visi mokiniai gavo atšvaitus, o aktyviausi ir dovanėlių.

Apie fizinio aktyvumo svarbą, naudą vaikams kalbėjo ir pratimus su mokiniais atliko policijos pareigūnas E. Svirinavičius. Kalbėdamas su mokiniais, pareigūnas pabrėžė, kad nėra blogų vaikų. Yra tik judresni, vikresni, aktyvesni, kuriems reikia sportuoti ir „išsikrauti". Aktyvus sportas ne tik gražina kūną, bet ir valo sielą. Sporto salėje pareigūnas parodė, kaip kiekvienas mokinys gali atlikti naudingus, „išsikrauti" padedančius fizinius pratimus, kuriems nereikalingi brangūs treniruokliai arba specialios sporto salės, klubai.

Dėkojame šiems pareigūnams už naudingus patarimus, praktinius užsiėmimus ir tikimės tolimesnio tokio paties glaudaus bendradarbiavimo vykdant prevencinius renginius. Tėveliai, pasirūpinkite, kad Jūsų vaikai nebūtų „vaiduokliais", „briedžiais", „šernais", „tamsiomis dėmėmis" arba eismo dalyviais, baustais administracine tvarka, o nupirkite atšvaitą, kad vaikai į mokyklą atvyktų ir į namus grįžtų visada saugiai.

Primename atšvaitų naudojimo taisykles ir atsakomybę už kelių eismo taisyklių (KET) nesilaikymą

KAIP NAUDOTI ATŠVAITĄ?

  • Atšvaitą prie drabužių reikėtų pritvirtinti taip, kad jis būtų matomas iš visų pusių.
  • Pakabinamą atšvaitą, pervertą virvele, segtuku prisegame prie drabužių (pvz., kišenės), dešinėje pusėje, kad jis švytuotų žmogaus kelių aukštyje.
  • Atšvaitą-juostelę lengvai uždedame ant drabužių rankovės (truputį aukščiau rankos riešo) ar kojos blauzdos srityje.
  • Atšvaito paviršiaus plotas turi būti pakankamai didelis, kad transporto priemonės žibintų šviesos galėtų jį apšviesti.

KET punktai, reglamentuojantys atšvaitų naudojimą:
48 punktas: „pėstieji, eidami neapšviestu kelkraščiu arba važiuojamosios dalies kraštu tamsiuoju paros metu arba esant blogam matomumui, privalo neštis šviečiantį žibintą arba vilkėti ryškiaspalvę liemenę su šviesą atspindinčiais elementais arba būti prie drabužių prisisegę kitiems eismo dalyviams matomoje vietoje atšvaitą. Traukiamas (stumiamas) platesnis kaip 1 m vežimėlis turi būti su atšvaitais: kairėje vežimėlio pusėje iš priekio - baltu, o iš galo - raudonu."

64 punktas: „dviračio vairuotojui leidžiama važiuoti keliu tik tvarkingą stabdį ir garso signalą turinčiu dviračiu. Dviračio gale turi būti raudonas šviesos atšvaitas, iš abiejų šonų - oranžiniai šviesos atšvaitai arba kiti šviesą atspindintys elementai, pritvirtinti prie ratų stipinų. Važiuojant keliu tamsiuoju paros metu arba esant blogam matomumui, dviračio priekyje turi degti baltos šviesos žibintas, o dviračio gale - raudonos šviesos žibintas, dviračio vairuotojas privalo dėvėti šviesą atspindinčią liemenę arba būti prie drabužių kitiems eismo dalyviams matomoje vietoje prisisegęs šviesą atspindinčius elementus. Dviračio vairuotojai (keleiviai) iki 18 metų, važiuodami (vežami) keliu, privalo būti užsidėję ir užsisegę dviratininko šalmą. Kitiems vyresniems kaip 18 metų asmenims, dviračiu važiuojantiems keliu, rekomenduojama būti užsidėjus ir užsisegus dviratininko šalmą."

Už atšvaito nenešiojimą tamsiuoju paros metu administracinių teisės pažeidimų kodekse yra numatyta nuo 23 iki 40 eurų bauda.

Vaiko gerovės komisijos informacija

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos