Filmas „Žaibas - Dzūkijos legenda"

  • Paskelbė :
  • Paskelbta: 2015-03-05
  • Kategorija: Renginiai
Filmo „Žaibas - Dzūkijos legenda"
pristatymas

Šiandien mūsų gimnazijoje vyresnių klasių mokiniai žiūrėjo dokumentinį filmą „Žaibas - Dzūkijos legenda". Tai filmas, pasakojantis apie Dainavos apygardos Laisvės kovos karžygį Vaclovą Voverį, palikusį priesaką mums ir ateities kartoms: „Gyvenk taip, tarsi nuo tavęs vieno priklausytų visas Lietuvos likimas". Pagrindiniu filmo „stuburu" tapo profesorės Onos Voverienės knyga „Vaclovas Voveris- Žaibas - Lietuvos laisvės kovos karžygys".

Keliaudami Dainavos apygardos partizano Žaibo kovos keliais, filmo kūrėjai pabandė atskleisti visos Lietuvos ginkluotosios rezistencijos tikrąją esmę - paneigti sovietų tiek metų bruktą propagandą apie „klasių kovą" ar „pilietinį karą", norint užmaskuoti tikrąją Lietuvos okupacijos esmę. Ir kūrėjams pavyko - savo idėja prasmingas, giliai emociškai įtaigus, iš archyvinės medžiagos, liudininkų prisiminimų, istorijos specialistų, mokslininkų įžvalgų bei vaidybinių elementų sukomponuotas dokumentinis filmas atvertė dar vieną išsamų ir pagrįstą Lietuvos istorijos puslapį, tikrai turintį meninę ir istorinę išliekamąją vertę.
Naujo dokumentinio filmo režisierius Andrius Cimbolaitis sako, kad idėja scenarijui gimė tiesiog iš pokalbių su filmo prodiuseriu apie gyvenimo prasmę, politinę padėtį ir dabartinę geopolitinę situaciją - Ukrainą užklupusį karą, kuris primena mums okupuotos lietuvių tautos kovą už laisvę ir Lietuvos tautinę Trispalvę, atkovotą krauju ir plazdančią Gedimino pilies bokšte.

Labai džiugu, kad šią dieną, kai buvo rodomas filmas apie pasipriešinimą sovietų okupantams, pas mus svečiavosi:

Petras Vitunskas -Lietuvos Nepriklausomybės gynėjų Sausio 13-osios brolijos Alytaus skyriaus pirmininkas;

Jonas Remeika - partizanų brolis, Lietuvos kariuomenės kūrėjas savanoris, mūsų kraštietis (iš Žvirgždėnų);

Juozas Janulevičius - Lietuvos kariuomenės kūrėjas savanoris, partizanas, politinis kalinys ir tremtinys;

Marijona Dirsaitė Ašmenskienė -politinio kalinio dukra, jos tėvų namuose slapstėsi partizanai;

Jonas Dagilius -Lietuvos Kariuomenės Kūrėjų savanorių sąjungos Alytaus skyriaus pirmininkas, jaunųjų šaulių ugdytojas.

Mokytoja Virginija Svinkūnienė

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos