Dega advento žvakės...

  • Paskelbė :
  • Paskelbta: 2014-12-19
  • Kategorija: Renginiai

Adventinio susikaupimo akimirkos

Adventas - ramybės ir susikaupimo laikas, dvasinio apsivalymo metas. Nors šiais laikais daugelis pamiršta advento svarbą ir gyvena įprastu ritmu, vis dėlto pravartu atsigręžti į tradicijas.

Profesorius etnologas Libertas Klimka pasakoja, kad Dzūkijoje per Adventą papročiai leisdavo ir padainuoti. Būtent Dzūkijoje išliko labai senoviškų advento dainų, kuriose galbūt glūdi netgi akmens amžiaus laikotarpio atmintis. Joms būdingi priedainiai su žodžiais „leliumai", „aleliumaloda", „leliumoj", „aleliuma rūta". Ir dainose sakoma, kad pasaulį sukūrė trys kibirkštėlės, iškritusios iš stebuklingo kriaušės medžio, o saulę ant savo devyniašakių ragų atneš elnias.

Mūsų gimnazijos mokiniai ir mokytojai pirmą advento penktadienį pynė ir puošė advento vainiką, įžiebė pirmą advento žvakę. Po savaitės įžiebė ir antrą žvakę, giedojo advento giesmės, skaitė Dievo žodis. O šiandien įžiebė jau trečiąją advento žvakę. Ši advento diena buvo ypatinga - gimnazistai šoko „Jievaro tiltą" - senovinį advento šokį, kurio judesiai nėra sudėtingi - merginos ir vaikinai lėtais žingsniais pasikeičia vietomis, ramiai žingsniuoja vieni prieš kitus ar ratu, lenda pro „vartelius"... Šio šokio, kaip ir daugelio kitų adventinių šokių ar ratelių, esmė - žaidžiančiųjų pasiskirstymas į dvi puses. Manoma, kad jis galėjęs simbolizuoti dviejų pasaulių, dviejų skirtingų pusių sandūrą. Aprašydama „Ievaro tilto" simboliką J.Čiurlionytė pateikė senutės dainininkės paaiškinimą, esą tiltas jungia pavasarį su žiema: „šiuo tiltu iš Užnemunės ateisiąs pavasaris".

Taigi, kai medis sužaliuoja, pražįsta Gėrio žiedai, užauga Kūrybos ir Tikėjimo vaisiai, o viršūnėje nutūpia Dvasios paukščiai.

Taip medis tampa gyvybės jungtimi - Jievaro tiltu - tarp praeities ir dabarties, tarp dangaus ir žemės. Taip atsiveria ateitis...

Dzūkų kalėdinė adventinė daina

Ši daina - tai labai graži pasaka apie tai, kaip šiuo, tamsiu, gūdžiu ir paslapties kupinu metu, susiduria du pasauliai - anapusinis ir realusis. Apie tai, kaip ano pasaulio gyventojai padeda mums - šio pasaulio gyventojams...

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos