Kovo 11-oji. Graži mūsų šventė

  • Paskelbė :
  • Paskelbta: 2014-03-14
  • Kategorija: Renginiai

Kovo 11-ąją paminėjome gražiai

Šiemet mūsų gimnazijoje Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo diena paminėta kitaip nei visada. Įžanginė šventės dalis - Indrės Ožalinskaitės (IVag) pranešimas „Kovo 11- osios kontekstai". Labai gražios, meniškos pateiktys mokinės pranešimą padarė dar įtaigesnį, suteikė svarbų akcentą kalbos prasmingumui.

Renginys tarytum paliudijo sparnuotąją frazę, kad Tėvynę mes mylime ne žodžiais, o darbais. Tas darbas, liudijantis meilę savo gimtajam kraštui, buvo atliktas IIIag klasės mokinio Luko Ivanausko. Jam gimė idėja sukurti dokumentinį trumpametražinį filmą apie tai, kaip 1988-1989 metais Dauguose kūrėsi iniciatyvinė Sąjūdžio grupė, kokia veikla ji užsiėmė...

Filmą Lukas pavadino „Kelias". Tai išties labai simboliškas pavadinimas. Juk kelias tik vieta, kuria einame, jis turi savo pradžią ir pabaigą... Tik žmogaus gyvenimo kelias neturi pabaigos, jei jo darbus ir idėjas tęsia kiti...

Filme 8 žmonės (Roma Martišienė, Zita Ožalinskienė, Marytė Rinkevičienė, Zofija Dusevičienė, Jurgita Kašėtienė, Ramūnas Bielevičius, Rolandas Barniškis ir Virginija Svinkūnienė) dalijasi prisiminimais apie savo politinę veiklą. Pasakoja ir apie džiugias, pakylėtas laisvės pojūčio emocijas, ir apie patirtus nusivylimus. Visa tai, kas užfiksuota kameros, yra labai vertinga, juk tai pirminis istorijos šaltinis, svarbus žmonių liudijimas.

Labai įdomu tai, kad filmą kūrė tik daugiškiai: Lukas Ivanauskas (IIIag), mokytojos Žiedūnė Maldonienė (gimnazijos mokytoja), Virginija Svinkūnienė (buvusi gimnazijos mokinė, o dabar mokytoja), filmą montavo Linas Laugalis (buvęs gimnazijos mokinys), muziką sukūrė Justinas Raudonis (taip pat buvęs mūsų mokinys).

Po filmo peržiūros maloniai savo mintimis apie prabėgusį laiką, apie Sąjūdžio keltų idėjų aktualumą dalijosi buvusi gimnazijos mokytoja Jurgita Kašėtienė, Zofija Dusevičienė, buvusi pirmoji Daugų merė Marytė Rinkevičienė, buvęs gimnazijos mokinys, aktyvus mokyklos Sąjūdžio grupės narys Ramūnas Bielevičius.

Istorijos mokytoja Virginija Svinkūnienė

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos