Margučių ridenimo turnyras ir darbų paroda

  • Paskelbė :
  • Paskelbta: 2012-04-07
  • Kategorija: Renginiai

Margučių ridenimo turnyras ir darbų paroda

Šv.Velykos – gražiausia pavasario ir gamtos atbudimo šventė, kviečianti į naujų pavasarinių darbų pradžią, naujų siekių ir uždavinių įgyvendinimą.

Svarbiausias Velykų atributas – kiaušiniai, simbolizuojantys vaisingumą ir atsinaujinimą, gamtos prisikėlimą. Kiaušiniai marginami nuo neatmenamų laikų. Tradiciškai kiaušiniai Lietuvoje yra dažomi natūraliais dažais - ąžuolo ar juodalksnio žievės nuoviru, svogūnų lukštais, raugintais burokėliais, samanomis, ramunėlėmis, beržų lapais ir kitais dažomųjų medžiagų turinčiais augalais.

Senovėje vieni margučius ridendavo, kiti mušdavo, dar kiti į dantis kalendavo. Iki šių dienų išliko tradicijos daužti margučius prie Šv. Velykų vaišių stalo.

Tačiau azartiškiausias bei vaikų itin mėgstamas žaidimas – tai margučių ridenimo turnyras. Šį žaidimą išbandėme ir Mes.
Pirmiausia parinkome turnyrui tinkamą vietą. Tuomet pasigaminome 1 m ilgio lovelius. Parinktoje vietoje lovelių galus pakėlėm ant kaladžių. Ir pradėjome ridenti.
Smagu buvo visiems.

Margučių gamyba

Gražius, nuotaikingus margučius mokiniai gamino iš popieriaus naudodami papjė-mašė atlikimo techniką.

Štai papjė-mašė jau pagaminta, dabar tik reikia sugalvoti, ką ir kaip daryti, nes dirbant su šia mase atsiveria įvairios galimybės.

Masę galima spausti į bet kokią formą, tokiu būdu galima daryti serijinius gaminius. Iš masės

galima lipdyti įvairias formas, dekoratyvines kompozicijas.

Ši technologija – puiki galimybė išreikšti savo gebėjimus kurti erdvines formas. Dirbant su papjė-mašė, vaikų žinios apie šias popieriaus ypatybes įtvirtinamos praktiškai. Pats dirbinių klijavimo procesas padeda formuoti vaiko įgūdžius, stropumą, atkalumą ir darbštumą. Darbas su papjė-mašė padeda ugdyti vaikų kūrybinius gebėjimus bei meninį skonį, tvarkingumą ir originalumą.

Velykiniai darbai stebina savo originalumu, meniškumu, puošnumu, o jų kūrėjai - beribe fantazija, išmone ir kruopštumu. Dailės ir technologijų kabinetų erdvės užpildytos margučiais jau alsuoja pavasariu ir Velykų laukimu.

Dailės ir technologijų mokytojai Rima ir Raimundas Jomantai

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos