Į istoriją kitaip: būti žmonėmis sau

  • Paskelbė :
  • Paskelbta: 2012-02-16
  • Kategorija: Renginiai
Vasario 16-osios išvakarėse Daugų Vlado Mirono gimnazijoje vyko netradicinis renginys, seminaras- konkursas, „Vasario 16-oji: istorinės aplinkybės ir signatarai“. Į ši renginį buvo pakviestos Alytaus rajono ir miesto mokyklų komandos, tačiau atvyko tik Alytaus miesto Adolfo Ramanausko - Vanago gimnazistų komanda su istorijos mokytoja Ramute Volkuviene ir šaunia palaikymo komanda. Nors varžėsi tik dvi komandos – mironiukų ir vanagų, tačiau renginys buvo prasmingas, įdomus ir labai šiltas...

Vasario 16-oji: istorinės aplinkybės ir signatarai

Sveikinimo žodį tarė gimnazijos direktorius Almantas Jakimavičius. Jis pasveikino visus susirinkusius su Lietuvos nepriklausomybės diena. Pasidžiaugė, kad šią istorinę dieną šiemet minime netradiciškai. Padėkojo istorijos mokytojai Virginijai Svinkūnienei už sumanymą, Alytaus rajono švietimo pedagoginiam ir psichologiniam centrui už programos finansavimą, apgailestavo, kad kitų mokyklų komandos nesurado laiko atvykti į renginį, bet kartu pasidžiaugė Ramanausko Vanago gimnazija už gražų bendradarbiavimą. „Mūsų gimnazijų vardai įpareigoja daugiau. Tiek Vladas Mironas, tiek Adolfas Ramanauskas – Vanagas buvo dideli žmonės, kurių dėka mes šiandien gyvename laisvoje valstybėje. Gražios kovos, pabendravimo ir pabuvimo minint šią dieną“,- sakė gimnazijos direktorius Almantas Jakimavičius.

Renginį vedė jo sumanytoja istorijos mokytoja metodininkė Virginija Svinkūnienė. Ji pabrėžė, kad į istoriją reikia žiūrėti kitaip, būti žmonėmis sau. Turėti ryžto ir drąsos keisti ir keistis, nebijoti svajoti, turėti tikslą ir jo siekti. Anot jos, būtent tokie ir buvo nepriklausomybės akto signatarai: „Lietuvos artojas ir šienpjovys per naktį turėjo virsti kariu, drąsiu kovotoju, kuriam nebaisu mirti už tėvynę. Turėjo atsirasti ir tokių, kurie savanorius vestų į mūšį. Ir tokių, kurie valdytų jauną valstybę ir ieškotų geresnių kelių Lietuvos žmogui“. Ir jų atsirado. Taigi „Vasario 16-oji ir vėl iš naujo atgaivina tautos atmintį, vėl iš naujo sujungia, kad mes saugotume ir puoselėtume laisvę. Ji visiems: ir gyvenantiems Lietuvoje, ir atsidūrusiems toli nuo gimtųjų namų, ir mums, susirinkusiems į renginį, primena –„ lietuviais esame mes gimę“,- apibendrino ji.

Su Nepriklausomybė akto signataro Vlado Mirono gyvenimo faktais supažindino gimnazijos prezidentė Indrė Ožalinskaitė.

Prasidėjo kova...

Komandas vertino komisija – tai Daugų Vlado Mirono gimnazijos direktoriaus pavaduotoja ugdymui Vida Kalmatavičienė, istorijos mokytoja Lina Katalynaitė, gimnazistė Greta Tamulionytė ir Adolfo Ramanausko – Vanago gimnazijos istorijos mokytoja Ramutė Volkuvienė bei minėtos mokyklos gimnazistė Andrija Petkevičiūtė.

Burtų keliu buvo pasirinktas komandų atsakymų eiliškumas, todėl pirmieji į sceną lipo svečiai. Pirmoji užduotis – kūrybinė, jie turėjo pristatyti savo namų darbą. „Lituanikos skrydis. Lakūno romansas“- tema, kurią pasirinko, žiūrovus ir komisiją papirko – nuo scenos komanda nulipo turėdami aukščiausią įvertinimą – 10 balų. Antrieji į sceną lipo mūsiškiai, jie suvaidino ištrauką iš Kazio Binkio dramos „Atžalynas“. Komandai taip pat plojo ir komisija, ir žiūrovai. Taigi lygiosios – po 10 balų. Tada prasidėjo kova... Atsakinėdami į klausimus, klydo tiek vieni, tiek kiti, teisingai atsakė taip pat beveik po lygiai kartų, tačiau keletą kartų į savo klausimą neatsakę mūsiškai atidavė savo taškus svečiams. Intelektualinę kovą 19:16 laimėjo svečiai.

Komandos: Adolfo Ramanausko Vanago – Regimantas Krasnickas, Simona Čeikutė, Toma Zmitrulevičiūtė, Deivydas Krukauskas, Neringa Serbentaitė, Juras Parchomenko. Vlado Mirono – Domas Zalieckas, Edvinas Velička, Justina Česnulevičiūtė, Liveta Rimkevičiūtė, Rokas Puzonas, Vitalija Venckutė.

Po konkurso

Visi šio seminaro konkurso dalyviai buvo pakviesti apsilankyti gimnazijos muziejuose, „Savame kampe“ Mirono gimnazijos Mokinių tarybos pirmininkė Justina Česnulevičiūtė pristatė gimnazistų veiklą, iniciatyvas. Po pristatymo gimnazistai, mokytojai diskutavo apie mažų ir didelių gimnazijų privalumus ir trūkumus. Teatro mokytoja Žiedūnė Maldonienė papasakojo apie teatrinukų veiklą. Smagu, kad gimnazistai vieni kitus jau pažįsta, su vienais kartu dalyvavo statant „Eglę karalienę žalčių“, su kitais bėgant „Mirono keliu“... Gražios idėjos visada palieka pėdsaką. Nereikia pompastikos, kartais užtenka pabūti žmogumi sau.

Komandos buvo apdovanotos Pagyrimo raštais, knygomis, užrašų knygelėmis, tušinukais... Nuotraukos mokytojo Raimundo Jomanto
Kalba renginio organizatorė istorijos mokytoja Virginija SvinkūnienėSveikinimo žodį taria direktorius Almantas JakimavičiusVlado Mirono gyvenimo ir asmenybės momentus pristato prezidentė IndrėSvečių pasirodymas - Lakūno romansasVertinimo komisija
Mūsiškių pasirodymas - Kazio Binkio "Atžalynas"KonkursasPo konkurso

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos