Paminėta tarptautinė antikorupcijos diena

  • Paskelbė :
  • Paskelbta: 2011-12-08
  • Kategorija: Renginiai

Nuo 2004 m. Jungtinės Tautos paskelbė gruodžio 9-tą kaip tarptautinę Antikorupcijos dieną. Šis neigiamas socialinis reiškinys pastebimas politikoje, policijoje, teismuose, medicinoje ir kitur ne tik Lietuvoje, bet ir visame pasaulyje. Korupcija nėra abstrakti problema. Korupcija reiškia piktnaudžiavimą viešąja tarnyba siekiant asmeninės naudos. Korumpuotas žmogus yra ne tik imantis kyšį, bet ir jį duodantis, o tai, pagal Lietuvos Respublikos įstatymus laikoma nusikaltimu.

Mūsų gimnazijos III-IV gimnazijos klasių mokiniai jau antri metai susitinka su Aida Martinkėniene, Lietuvos Respublikos specialiųjų tyrimų tarnybos Viešųjų ryšių skyriaus vyresniąja specialiste. Susitikimo metu ji papasakojo apie korupciją, kodėl šis reiškinys yra žalingas valstybei, jos santvarkai ir kiekvienam žmogui. Susitikimo metu STT specialistė, remdamasi tyrimais, parodė, kiek mūsų valstybė ir visas pasaulis praranda, toleruodamas korupciją. Specialistė susitikime sakė, kad daugelis mano, jog korupcija yra tartum įgimta valdžios institucijų yda ir kad ji visiškai nepriklauso nuo piliečių valios ir kontrolės, tai yra mitas. Buvo pateikta pavyzdžių, kaip kitos šalys, laikytos korumpuotomis, bendromis piliečių pastangomis įveikė korupciją ir tapo stipriomis valstybėmis, kuriose žmonės jaučiasi saugūs, klesti verslas, pakanka lėšų švietimui, sveikatos apsaugai ir kitoms svarbioms sritims. Nors Lietuvoje, pagal pateiktus tyrimo rezultatus, piliečiai dar nelabai gerai supranta savo atsakomybę, tačiau pranešėja pasidžiaugė, kad vis daugiau moksleivių įsijungia į pilietines akcijas prieš korupciją. Aktyvus jaunimo dalyvavimas rodo, kad mokiniai nėra abejingi neigiamoms korupcijos pasekmėms, kad jie gali ir nori suaugusiems parodyti, kaip kovoti su šiuo reiškiniu. Apie pastebėtą korupciją galima pranešti Specialiųjų tyrimų tarnybai internetiniu adresu www.stt.lt , elektroniniu paštu pranešk@stt.lt , telefonu (8-5) 2663333.

Gimnazijos vyresnių klasių mokiniai rašė rašinius tema „Kodėl žmonės būna nesąžiningi? Specialiųjų tyrimų tarnyba dėkoja mūsų gimnazijos moksleiviams už kūrybinius darbus ir visiems, kurie dalyvavo Antikorupcijos dienos minėjime. Geriausių rašinių autoriams buvo įteiktos atminimo dovanėlės ir padėkos raštai. Tai IV ag kl. mokinei Renatai Smolskutei (mokytoja Danguolė Ovčinikovienė) ir IV bg kl. mokinei Sandrai Sipavičiūtei (mokytoja Sigita Juškevičienė).

Vaiko gerovės komisijos informacija

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos