Ruošiamės prasmingam ir gražiam renginiui

  • Paskelbė :
  • Paskelbta: 2009-10-05
  • Kategorija: Renginiai

Aš esu amžinai užprašytas

Prie to ežero ir prie šilo… (Alfonsas Maldonis, „Dzūkija“)

Apie kūrybą ir kūrėją

Kūrybą būtų prasminga grupuoti įsiklausant į jos pačios balsą, į pokyčius, laiką, aplinkybes. Kartų kontūras labai ryškus ir prasmingas, kalbant apie poetą Alfonsą Maldonį.

Literatūros kritikė, profesorė, vadovėlių autorė Viktorija Daujotytė šią kartą apibūdina kaip Vytauto Didžiojo. „Yra tokia data ne tik lietuvių istorijoje, bet ir kultūroje. 1930 metais Lietuva minėjo Vytautą Didįjį, didžiausią savo istorijos žmogų: 1930 metai yra ryškios literatūrinės kartos centras“,- rašo ji.

Tarp 1928-1930 yra gimę daug garsių poetų (A. Maldonis, A. Baltakis, Vytautas P. Bložė, J. Degutytė, Just. Marcinkevičius, A. Mackus, Liūnė Sutema…). Tai stipri, be galo kūrybiška ir laisva karta, gyvenusi ir kūrusi nelaisvės sąlygomis. Tai karta, kuri buvo priversta pasitraukti iš Lietuvos.

Į mūsų mokyklą žada atvykti du šios kartos atstovai – Algimantas Baltakis, Just. Marcinkevičius.

Alfonsas Maldonis (1929-2007) – dzūkas nuo Alovės, iš Novoplentos kaimo„Ko nieks nepajėgė ir duodamas atimti“

Didžiausią dvasinę patirtį poetas sukaupė gimtojoje Dzūkijoje. Jo poezija santūri, kalbama išmintingo, susikaupusio, daug ką išgyvenusio ir daug ką pergalvojusio žmogaus balsu, kartais nevengiama ir ironijos.

Jis šiaurietiškai santūrus, lėtas, įsijaučiantis: „Pripratom, įpratom, kad šitiek praradom./Ir skauda tyliai, jog, rodos, neskauda“(„Paprasti žodžiai“).

Taigi poetas Alfonsas Maldonis yra stiprus Vytauto Didžiojo kartos balsas. Įvertintas ir pripažintas.

Jeigu norite daugiau apie poetą sužinoti, įeikite į kitą mūsų svetainės puslapį – Biblioteka/ Naujienos. Arba penktadienį ateikite į renginį. Lauksime.

Organizatoriai

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos