Šią savaitę mokykloje

  • Paskelbė :
  • Paskelbta: 2009-09-25
  • Kategorija: Renginiai
Alytaus rajono maironiečiai „Baltų vienybės dienos šventėje“

Šiemet Baltų vienybės dieną Lietuvos maironiečiai minėjo Lazdijuose. Prasmingas šventės pavadinimas – „Lietuvos tūkstantmetis baltų vienybės šviesoje“ – renginio organizatorius ir svečius įpareigojo pamąstyti apie rimtį, susikaupimą ir toleranciją. Šis renginys skatino jaunimą puoselėti tautinius jausmus ir istorinę atmintį.

Renginyje dalyvavo penkių rajonų mokyklų maironiečiai: Alovės pagrindinės mokyklos (vadovė L. Naujalienė), Butrimonių vidurinės mokyklos (vadovė G. Žiurinskienė), Daugų Vlado Mirono vidurinės mokyklos (vadovė S. Juškevičienė), Venciūnų pagrindinės mokyklos (vadovė L. Žemaitienė) ir Punios pagrindinės mokyklos (vadovė V. Virmauskienė).

Išvykoje dalyvavo ilgametė rajono maironiečių kuratorė, šios organizacijos siela ir įkvėpėja Alytaus rajono savivaldybės administracijos Švietimo ir sporto skyriaus vyr. specialistė V. Zubrauskienė.

Atvykę į Lazdijus maironiečiai susipažino su miestu, jo istorija, aplankė įžymias vietas, Šv. Onos bažnyčioje klausėsi prasmingų kunigo žodžių, įdomių Šv. Rašto interpretacijų.

Neišdildomą įspūdį paliko Rudaminos piliakalnis, egzistavęs jau nuo I tūkst. pradžios. Anot padavimo, savo kepurėmis piliakalnį supylė švedai.

Šio piliakalnio papėdėje vyko teatralizuota šventė „Piliakalnių šviesa“, Krašto apsaugos savanorių pajėgų Dainavos apygardos I-osios rinktinės karių, pasirodymai ir maironiečių programa.

Pasitarę su savo vadovais maironiečiai galėjo pasirinkti ir aplankyti įdomias Lazdijų krašto vietas: Akmenų muziejų, „Jotvingių kiemas“, V. Pliuskienės žirgyną, Prelomciškės piliakalnį ar kitas.

Daugų Vlado Mirono vidurinės mokyklos maironiečių vadovė S. Juškevičienė Iš lietuvių tautosakos lobyno

Beveik visa mokyklos bendruomenė įsijungė į teatralizuotą lietuvių kalbos pamoką „Iš lietuvių tautosakos lobyno“. Visiems: tiek mažiems, tiek didesniems, tiek didžiausiems mokyklos mokiniams, mokytojams, buvo pravartu susipažinti su lietuvių tautosaka. Tarmiški pasakojimai gražiai derėjo su autentiškomis liaudies dainomis, apeigomis, šokiais. Įdomu buvo stebėti, kaip „atgyja“ dekoracijos ir ima pasakoti savo istorijas. Tai įdomi kelionė po įvairiaspalvę Lietuvą: tokią skirtingą ir gražią.

Žinoma, mus patiems dar reikia pasitempti, dar daug ką savyje atkapstyti, praregėti. Suvokti vieną labai svarbią tiesą: mes pasauliui įdomūs tiek, kiek įdomūs patys sau.

Pradžia jau padaryta… Europos kalbų diena mokykloje

Mūsų mokykloje užsienio kalbų mokytojos ir jų mokiniai atkreipė visų mūsų dėmesį į Europos kalbas, jų svarbą mums. Mokykloje vienuoliktokai parengė stendą, buvo iškabinti plakatai, tie patys žodžiai įvairiomis kalbomis, piešiniai bei įvairūs atvirukai. Per pertraukas skambėjo įvairių šalių muzika.

Mokiniai galėjo susipažinti su Europos kultūra. Laukite atskiro reportažo iš mokyklos diskotekos :)

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos