Ar triukšminga mūsų mokyklose?

  • Paskelbė : Jurga Diksienė
  • Paskelbta: 2018-05-22
  • Kategorija: Aktualijos

Šiuolaikiniame pasaulyje sparčiai vystosi technologijų sritis, gausėja transporto srautai, auga ir plečiasi miestai. Nepaisant šiuolaikinio pasaulio progreso, vis dažniau kalbama apie triukšmo problemą, jo sukeliamus padarinius žmogaus sveikatai, bei prevencines priemones.

Ilgalaikis triukšmas, viršijantis 65 decibelus, turi neigiamą poveikį ne tik fizinei, bet ir psichologinei žmogaus sveikatai. Tarptautinę triukšmo suvokimo dieną Daugų Vlado Mirono gimnazijoje mokiniai matavo triukšmo lygį skirtingose gimnazijos vietose. Lietuvoje visuomeninės paskirties pastatų patalpose, kuriose vyksta mokymas ir ugdymas, triukšmo lygis reglamentuojamas iki 55 decibelų. Atlikus matavimus, daugelyje gimnazijos vietų, ne visur nustatytas tik rekomenduojamas triukšmo lygis. Mažiausias triukšmo lygis užfiksuotas gimnazijos bibliotekoje (50,2 decibelai), o didžiausias: muzikos (85,7 decibelai) ir šokio (84,3 decibelai) pamokose.

Daugų Vlado Mirono gimnazijoje pradinių klasių mokiniai mokosi atskirame aukšte nuo vyresniųjų klasių mokinių, todėl buvo galima palyginti triukšmo lygį pertraukų metu pradinių klasių aukšte ir kituose aukštuose. Tyrimas parodė, jog pradinių klasių aukšte triukšmas tiek po pirmos pamokos, tiek po keturių pamokų yra didesnis nei kituose aukštuose. Tačiau pradinių klasių aukšte po keturių pamokų triukšmo lygis sumažėjo. Galbūt - tai nuovargio pasekmė. Pamokų metu gimnazijoje vyravo 45 decibelų triukšmo lygis, kuris yra vertinamas kaip tyla. Nuskambėjusio skambučio sukeliamas triukšmas yra 75,5 decibelai, kuris atitinka leistinas normas.

Taip pat šioje gimnazijoje pradinių klasių mokiniai pietauja anksčiau negu vyresnių klasių mokiniai, dėl to buvo galima palyginti šių mokinių grupių keliamą triukšmą ir valgykloje. Tyrimo rezultatai parodė, jog pietaujant pradinių klasių mokiniams (70,0 decibelų) triukšmo lygis yra didesnis, nei pietaujant vyresnių klasių mokiniams (61,9 decibelų).

Po penkių pamokų vyko tyrimo rezultatų aptarimas. Gausiausias ir aktyviausias susirinko pradinių klasių būrys. Aptarus rezultatus, bandyta užfiksuoti tylą, kuomet yra didelis mokinių būrys. Užfiksuoti pavyko 55,1 decibelus, tokį koks yra rekomenduojamas ugdymo įstaigose. Taip pat buvo bandyta fiksuoti didžiausią triukšmą kokį gali sukelti mokiniai. Užfiksuota 109,3 decibelų triukšmas! Ši decibelų riba atitinka roko koncerto metu nustatomo triukšmo decibelus.

Karolina Matukynienė

Visuomenės sveikatos priežiūros specialistė

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos