Daugų Vlado Mirono gimnazijos šauliai susitiko su Misija Sibiras 2010 dalyviu

  • Paskelbė : Jurga Diksienė
  • Paskelbta: 2018-04-22
  • Kategorija: Aktualijos

Daugų Vlado Mirono gimnazijoje Jaunieji šauliai susitiko su Misija Sibiras ir draugijos ,,Lemtis“ organizuotų ekspedicijų į tremties vietas Sibire dalyviu Robertu Ožalinsku. Robertas gyvai, įdomiai, vaizdžiai papasakojo apie keturias ekspedicijas, kuriose jam teko dalyvauti. Su projektų dalyviais jis buvo  Krasnojarske, Altajaus respublikoje, Uralo regione. Metams bėgant ekspedicijų nariai keitė vieni kitus, tačiau niekuomet neblėso tikslas ieškoti, prisiliesti, išsaugoti ir papasakoti. Kaip sako Robertas, Sibire ieškojo dalelės Lietuvos.

Nuo pirmųjų trėmimo dienų 1941 – ais metais okupacinė sovietinė valdžia mirčiai į Sibirą siuntė visus jiems nepatikusius lietuvius, ištisas šeimas - vaikus, moteris, senelius. Tai buvo mūsų tautos elitas: mokytojai, kunigai, ūkininkai ir kiti Lietuvos šviesuoliai kūrę tuometinę Lietuvą. Nuvykę į tremties vietas jie patyrė daug kančių, daug tremtinių liko amžino poilsio svetimoje žemėje. Sukrėtė pasakojimas apie Kužurlos (Altajus) tremtinių kapines, kuriose palaidoti vaikai, kadangi visi mirė pirmaisiais tremties metais.

Ekspedicijų į Sibirą dalyviai nuvykę turi kelis tikslus: surasti ir sutvarkyti tremtinių kapines, pastatyti kryžių ir, jeigu yra galimybė, susitikti su ten gyvenančiais lietuviais.

Susitikimo metu Robertas ragino mokinius būti aktyviais, pildyti anketas ir dalyvauti Misija Sibiras ekspedicijose.

 

A.Cincilevičius

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos